Untung 334.8% Setahun! Ulasan Winning Trades Mark Minervini dalam US Investing Championship 2021

***WARNING DULU, POST NI PANJANG!!!*** Pengenalan 334.8% profit setahun? Possible ke mustahil korang rasa?   Dalam post kali ni, jom kita review sama-sama winning trades yang dibuat oleh Mark Minervini pada tahun 2021 yang mana beliau menjadi champion sekali lagi dengan membuat keuntungan sebanyak 334.8% dalam setahun. Sebelum ni Mark juga pernah memenangi pertandingan sama […]

15 Kesilapan saya buat masa awal-awal trade (Part 1)

Pengenalan HOW i wish yang ada orang bagi guideline tentang WHAT TO DO dan yang lagi penting WHAT NOT TO DO masa awal-awal trade dulu.   Bila saya ingat-ingat balik masa mula trade dulu, banyak sangat kesilapan-kesilapan yang saya buat. Ada antaranya yang memang costly, yang menyusutkan modal saham. Costly mistake (pun intended).   Dalam […]

Memahami Asas Support and Resistance

Pengenalan Semua orang yang baru bersaham mesti pernah disebut-sebut oleh orang lama untuk master your support dan resistance understanding.   Support dan resistance adalah perkara paling fundamental dan basic yang wajib setiap trader tahu sebelum bersaham.   Tapi apa itu support dan resistance? Dan bagaimana physcology di sebalik kejadian support and resistance?   Support dan […]

Apa itu Stage Analysis? Ini Panduan Asas Mengenalinya!

Pengenalan Pernah tak korang rasa lemas masa baca chart saham?   Tak tahu direction market? Asal ada volume masuk je terus menggelabah nak tekan BUY? Mesti pernah kan? Jangan risau, saya dulu pun pernah macam tu.   Sehingga la satu hari cikgu saya suruh baca buku “Secrets for Profiting in Bull and Bear Markets by […]